Vineyard LiquidZilla Wines

LiquidZilla Presents: Bottelen op de wijngaard

Na maanden van voorbereidingen om ons bedrijf op te starten was het eindelijk zo ver om samen met de wijnboer en de vrijwilligers aan het werk te gaan om de wijn, die al die tijd in de wijngaard heeft gestaan, via een bottelmachine in de flessen te krijgen voorzien van een etiket.
Door alle problemen rondom corona was de botteling uitgesteld. Deze dag was namelijk gepland in mei maar kon door corona helaas niet doorgaan. Gelukkig toen de maatregelen door de overheid enigszins werden versoepeld kon er een dag worden gepland in juni.
Dit was het moment waar wij naar hadden uitgekeken en waren natuurlijk aanwezig bij dit proces. Voor ons een bijzonder moment. Hier draait het uiteindelijk om.

 

Het heuvellandschap in Zuid-Limburg

Het is dinsdag 2 juni 2020 en het is die ochtend al erg warm. Wij komen rond 10:30 uur aan op de wijngaard in Zuid-Limburg. Wij worden welkom geheten door de eigenaresse van de wijngaard genaamd Bernadette en haar man Ruud die ons vertelde dat zij en de vrijwilligers al druk bezig waren in de wijnkelder.
Na een kort bakje koffie en een echte Limburgse vlaai hebben wij onze gezichtsmaskers (verplicht) opgezet en zijn wij naar de wijnkelder gelopen. Het complex is groot en specifiek gericht op het produceren van wijn.
Er zijn grote kelders voor het maken, bottelen en opslaan van de wijn, en een aparte ruimte voor de wijnanalyses. Er een proeflokaal met terras op het zuiden, waar wijnproeverijen gehouden worden. In dit bedrijfsgedeelte zijn ook een aantal moderne, goed geoutilleerde vergader- en congresruimten.
De locatie is gelegen op een prachtige plek in het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg. De wijngaard ligt op een hoogte van 230 meter en is hiermee ook de hoogst gelegen wijngaard in Nederland. Het wijndomein heeft voor wijnbouw ideale zuid-oost hellingen met zeer geschikte kalkrijke grond met löss en vuursteen.

https://www.instagram.com/tv/CBGeZe_h7yh/?utm_source=ig_web_copy_link
Het bottelproces

In de wijnkelder staan twee grote aanhangwagens die zijn omgebouwd tot volledige functionerende bottelmachines die de flessen automatisch vullen met wijn, plaatsen een kurk of een dop erop, en er komt automatisch een etiket op die door de machine op de voorkant en achterkant van de fles word geplakt.
Ongeveer tien man staan rondom de machine opgesteld. Ieder met zijn eigen taak. Aan de voorkant van de machine staan twee vrijwilligers opgesteld die de lege flessen vanaf de pallet in de machine zetten. Hierna volgen de flessen een route in de machine naar de achterkant waar andere vrijwilligers staan om de flessen die klaar zijn in een doos te plaatsen en op een pallet te zetten. Een mooi geautomatiseerd systeem.
Wij zijn zelf achterin gaan staan aan het einde van het proces om alle dozen met flessen netjes op een pallet te plaatsen.

 

Voorraad

Gelukkig was het in de wijnkelder een stuk koeler als buiten. Het was de eerste echte tropische dag van de zomer dus wij hadden het wel getroffen om op deze warme dag te gaan bottelen. Buiten was het 31 graden en binnenin de wijnkelder 25 graden.
Na ongeveer 5 uurtjes gewerkt te hebben in de wijnkelder en alle wijn te hebben gemaakt die op de planning stond was het voor ons tijd om nog wat videobeelden te maken over het proces en de omgeving rondom de wijngaard. Deze video zal binnenkort geplaatst worden op ons YouTube kanaal en in deze blog.
Onze 1e wijn hebben wij inmiddels geïntroduceerd en deze kan besteld worden in onze shop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *